Integration og Medborgerskab

Både integration og dialog er begreber, som bruges i en række forskellige sammenhænge med mange forskellige betydninger. Men analyseres begge fra et sociologisk perspektiv, handler de om forhandlingen af social positionering (eller sociale identiteter) mellem socialt etablerede grupper. Den store forskel mellem religiøs dialog og integration er, at den religiøse dialog foregår mellem religiøst definerede grupper, mens integration er en form for dialog mellem kulturelt forskellige grupper – og skellet mellem det religiøse og kulturelle er ofte svær at finde.

Nogen giver sig i kast med dialog eller integration for at udjævne religiøse eller kulturelle forskelle mellem de involverede grupper. De forsøger at ‘omvende’ dialogpartneren til egen overbevisning i det håb, at det vil indlemme den anden i egen gruppe og dermed fjerne, hvad der måtte være af problemer. Andre tager forskelle i religion og kultur som – et til tider positivt – udgangspunkt og arbejder for større forståelse og bedre samarbejde mellem grupper. Ofte handler disse tiltag om at engagere så mange som muligt i et nationalt eller lokalt fællesskab og dermed fostre medborgerskab. Denne tilgang giver mulighed for at arbejde med meget håndgribelige problemstillinger.

Det er ofte en fordel, at en tredjepart kan rådgive og støtte svagere sociale gruppers aktive medborgerskab i forhold til kommunale instanser, og det er her jeg kan gøre en forskel. Jeg tilbyder mine mange års praktisk og teoretisk erfaring med projektleder- og dialogarbejde til projekter, som engagerer forskellige sociale grupper med henblik på at fremme større engagement og deltagelse. Mit arbejde står på tre ben:

  1. Dialogerfaring. Jeg har arbejdet både teoretisk og praktisk med dialog, og har bredt kendskab til arbejdsmetoder både i Danmark og Egypten. De forskellige metoder sigter mod og engagerer forskellige grupper i befolkningen, nogle gennem græsrødderne – andre gennem ledere. Du kan få et overblik over de forskellige dialogtyper her. Det første skridt vil være at adressere interessenter, der kan drage fordel af dialogen og integration og finde ud af, hvordan dialogen skal gribes an, og hvad sigtet skal være.
  2. Grundige interviewteknikker. Gennem mit praktiske arbejde med dialog og mit akademiske arbejde med social psykologi, sociologi, filosofi og teologi har jeg oparbejdet grundige færdigheder i indhentning af viden – og forståelse for, hvad der er relevant i forhold til et givent emne. Det er afgørende at kunne applicere disse forskellige perspektiver, hvis arbejdet skal grundes i de reelle behov, de forskellige interessenter måtte have.
  3. Projektstyring. Jeg har årelang erfaring med projektstyring, som jeg har udbygget med forskellige redskaber gennem kurser i LFA og PRINCE2. Det giver god baggrund for at coache grupper, og engagere dem i det, der betyder noget for dem og deres omgivelser.
Posted in Consulting.